Άγιος Νικόλαος

το ακριτικο χωριο

Ατενίζοντας τη θάλασσα των Κυθήρων

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα χωριά των Βατίκων.

Κτισμένο στην νότια πλευρά του όρους Κριθίνα, του υψηλότερου βουνού των Βατίκων και με θέα προς τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα αλλά και την Κρήτη όταν το επιτρέπει ο καιρός είναι το τελευταίο χωριό πριν τον Καβομαλέα και την Αγία Ειρήνη. Το όνομα του χωριού οφείλεται στον ομώνυμο ναό που στέκει κοντά στην είσοδο του και πάνω από τον δρόμο.

Πλούσια βλάστηση και μικρές παλιές οικίες κτισμένες πάνω σε υψώματα με αμφιθεατρικό τρόπο δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο και ένα υπέροχο χωριό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να περπατήσει στα μικρά σοκάκια του που ξεκινούν αριστερά και δεξιά από τον κύριο δρόμο του και οδηγούν σε χαμηλότερα αλλά κυρίως σε ψηλότερα σημεία και προσφέρουν την υπέροχη θέα. Οι δραστηριότητες των κατοίκων είναι η αλιεία, η γεωργία, η ναυτιλία αλλά και η κτηνοτροφία.

Από τον Άγιο Νικόλαο, είτε από τον περιφερειακό του δρόμο,είτε από τον κεντρικό δρόμο του χωριού, κινηθείτε νοτιοανατολικά στον δρόμο προς τον Καβομαλέα για να επισκεφτείτε τις παραλίες Ρισμαρί, Άσπες, Λυγιά, Πηγάδι, το Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου (Απολιθωμένο Δάσος Αγίας Μαρίνας), το αναριριχιτικό πάρκο Ζόμπολο και τους μικρούς ψαράδικους οικισμούς Κόρακα και Προφήτης Ηλίας με το ομώνυμο εκκλησάκι και το φυσικό λιμάνι.