Φαρακλό

Η ΠΑΛΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Το μπαλκόνι των Βατίκων

Το Φαρακλό είναι ένα από τα δύο χωριά που στέκουν στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη. Από αυτό μπορείτε να απολαύσετε την θέα του κάμπου, του όρμου, της Ελαφονήσου αλλά και των Κυθήρων.

Σκαρφαλωμένο στα 450 μέτρα περίπου χαρίζει πανέμορφη θέα, για αυτό άλλωστε ονομάζεται και το μπαλκόνι των Βατίκων. Τα μικρά του δρομάκια μας οδηγούν σε πλήθος παλιών κατοικιών, άλλων καλύτερα σωζόμενων, άλλων ερειπίων, που μαρτυρούν την ακμή του χωριού σε παλαιότερους χρόνους και ζωντανεύουν θρύλους που θα ακούσετε από τους γέροντες του χωριού.

Για να το επισκεφτείτε θα περάσετε από το Μεσοχώρι, το γειτονικό χωριό που απολαμβάνει την θεά προς τον κόλπο στο πέρασμα των αιώνων. Παρόλα αυτά το χωριό είχε παλιότερα δύο διαφορετικές προσβάσεις από τη Νεάπολη. Τον μέσα δρόμο και τον έξω. Ο έξω δρόμος είναι ένας χωματόδρομος ο οποίος καταλήγει στο νεκροταφείο του χωριού, στο δυτικό του κομμάτι, ο μέσα δρόμος δεν είναι πλέον ανοικτός και κατέληγε κάποτε στο ανατολικό κομμάτι του χωριού, στο εκκλησάκι της Μυρτιδιώτισσας.

Το χωριό χτίστηκε περίπου τον 15 αιώνα από Ενετούς και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Επί τουρκοκρατίας ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής με εγκατεστημένο εκεί τον διοικητή της και γνώστη του ισλαμικού νόμου(πύργος του Χότζα). Ευρύτερα στην περιοχή του Φαρακλού σώζονται βυζαντινά εκκλησάκια, άλλα ερείπια, άλλα σε καλύτερη κατάσταση με μερικές σωζόμενες τοιχογραφίες, αλλά και μεταβυζαντινοί ναοί. Μετά την επανάσταση αποτέλεσε και έδρα του Δήμου Μαλέων.

ΧΑΡΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ