Κάμπος

Ο κάμπος των Βατίκων

Στη σκιά του Κοκκινόβραχου

Ο Κάμπος είναι ένα χωριό του κάμπου των Βατίκων. Βρίσκεται μεταξύ της Νεάπολης και των Αγίων Αποστόλων και έχει χτιστεί πλησίον του βουνού με ονομασία Κοκκινόβραχος.

Στην πλατεία του χωριού και δίπλα στο κοινοτικό κτίριο, το παλιό διδακτήριο, υπάρχουν μικρά καφενεδάκια και κοντά σε αυτή η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Δημήτριος, βασιλικού ρυθμού.

Αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή, όπως τάφοι, μαρτυρούν ότι υπήρχε οικισμός από τους αρχαιοτάτους χρόνους και ότι υπήρξε πέρασμα από τις Βοίες προς την Μονεμβάσια. Το χωριό αριθμεί περί τους 500 κατοίκους και λειτουργεί σε αυτό σύγχρονο διδακτήριο, δημοτικό σχολείο, στο οποίο συστεγάζονται τα παλιά δημοτικά των χωριών του κάμπου των Βατίκων.

Στον περιοχή του Άγιου Μηνά υπάρχει το ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι και ανατολικά βρίσκονται τα παλιά λατομεία πωρόλιθου που τροφοδοτούσαν με οικοδομικό υλικό την περιοχή των Βατίκων. Ο Κοκκινόβραχος που πήρε το όνομα του από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του βράχου προκαλεί δέος με την σχεδόν κάθετη επιφάνεια του λες και μία βίαιη διαδικασία χώρισε την γη σε εκείνο το σημείο στην μέση.

Ακόμα πιο ανατολικά βρίσκεται ο μικρός οικισμός του Καμαρίου, το Μεσοχώρι και το Κάστρο Βατίκων – Αγίας Παρασκευής που προσφέρουν υπέροχη θέα προς τον κάμπο και τον όρμο των Βατίκων. Μέσα από το χωριό κινούμαστε νότια για την υπέροχη παραλία του Νεραντζιώνα.

ΧΑΡΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ