Καστανιές

ΟΙ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ

Ατενίζοντας το Μυρτώο Πέλαγος

Η Άνω και Κάτω Καστανιά( ή Καστανέα) είναι δύο μικρά χωριά των Βατίκων στην βόρεια πλευρά της χερσονήσου των Βατίκων και από την μεριά του Μυρτώου πελάγους.

Βρίσκονται κτισμένα μέσα σε μικρές καταπράσινες κοιλάδες ώστε να προστατεύονται από τους έντονους ανέμους και βρίσκονται πολύ κοντά στην θάλασσα. Η τοποθεσία των μικρών αυτών χωριών συντελούσε ώστε να κρύβονται οι οικίες από τις επιδρομές των ληστών και των πειρατών. Επιδρομών που τελικά δεν απέφευγαν πάντα οι κάτοικοι της περιοχής. Ο παλιός οικισμός της Καστανιάς, η Μέγαχωρα, καταστράφηκε από τους επιδρομείς μαζί με πλήθος εκκλησιών για αυτό και ο νέος χτίστηκε σε χαμηλότερο σημείο μέσα στην κοιλάδα. Παρόλα αυτά η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Μεγαχώρας διασώζεται σήμερα μαζί με τις μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες του.

Από την Κάτω Καστανιά και λίγο πριν φτάσουμε σε αυτή από τη Νεάπολη, μέσω Παραδεισίου, στρίβουμε δεξιά για να επισκεφτούμε την παραλία του Βαρκού και το Επιδήλιον στο ακρωτήριο Καμήλα. Ανάμεσα από την Κάτω και Άνω Καστανιά βρίσκεται και το πανέμορφο και μοναδικό στο είδος του Σπήλαιο Καστανιάς. Προχωρώντας μετά το σπήλαιο βόρεια προς τη θάλασσα φτάνουμε στην καταπληκτική παραλία Παναγία Καστανιάς. Από την Άνω Καστανιά ανεβαίνουμε στο βουνό για να βρεθούμε μέσα από το δάσος στο ψηλότερο σημείο λίγο πριν το Φαρακλό και να θαυμάσουμε την θέα των Βατίκων, στην δέυτερη διαδρομή που συνδέει τη Νεάπολη με τις Καστανιές.

Οι Καστανιές, δύο χωριά γεμάτο ιστορία μαγεύουν τον επισκέπτη και τον περιμένουν να τις επισκεφτείτε.

Κάτω Καστανιά

Άνω Καστανιά

ΧΑΡΤΗΣ

Κάτω Καστανιά

Άνω Καστανιά

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ