Μεσοχώρι

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΘΕΑ

Απολαμβάνοντας τα Βάτικα από ψηλά

Το Μεσοχώρι είναι ένα από τα δύο χωριά τα οποία στέκουν πάνω από τη Νεάπολη μαζί με το Φαρακλό.

Βρίσκεται σε υψόμετρο που επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει την θέα προς τον κάμπο , τον κόλπο και τα νησιά. Πιο χαμηλά βρίσκεται και το Κάστρο Βατίκων(Αγίας Παρασκευής), που ήλεγχε την περιοχή από τους πειρατές και πρόσδιδε ασφάλεια στους κατοίκους του χωριού αλλά και την περιοχής των Βατίκων γενικότερα. Πολλές διαφορετικές εκδοχές για το όνομα του χωριού υπάρχουν με επικρατέστερη αυτή που λέει πως ονομάστηκε έτσι γιατί μία μεγάλη χαράδρα χώριζε το χωριό στην μέση, στο ανατολικό και στο δυτικό μέρος.

Χτίστηκε περίπου τον 17 αιώνα μ.Χ. και αναπτύχθηκε παράλληλα με το Φαρακλό. Περπατήστε στον δρόμο του χωριού, σταματήστε στα παγκάκια που χαρίζουν πανέμορφη θέα και επισκεφτείτε τον ναό της Σωτήρος στα δυτικά του χωριού που χτίστηκε το 1708 και δεσπόζει με το μεγαλεπήβολο της κατασκευής του.

ΧΑΡΤΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Μεσοχώρι

Το χωριό των Βελανιδίων βρίσκεται κοντά στην απόληξη της χερσονήσου του Μαλέα, στην ανατολική πλευρά του όρους Κριθίνα και ατενίζει το Μυρτώο Πέλαγος.

Αρχικά ο οικισμός χτίστηκε το 1718 στη θέση “Παλιοκαμάρες”, όπως μαρτυρούν χαλάσματα κοντά στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος που ήταν ο κυριότερος ναός των Βελανιδίων μέχρι που χτίστηκε ο ναός της Μυρτιδιώτισσας. Την ίδρυση του χωριού στην συγκεκριμένη θέση, υποθέτουμε γύρω στα 1770,έγινε με την εγκατάσταση Σπετσιωτών φυγάδων μετά τα Ορλωφικά. Κατά μία εκδοχή και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Χάσλακ εδώ τοποθετείται η αρχαία πόλη Σίδη, και πιο συγκεκριμένα στο όρμο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται νοτιοανατολικότερα προς τον Κάβο Μαλέα.

Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο Μαλέα και τον Φάρο Καβομαλέα, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου. Η απόληξη του Πάρνωνα στην θάλασσα, εκεί που τα 600μ. του βουνού συναντούν κάθετα το Μυρτώο Πέλαγος και πλήθος καραβιών από την αρχαιότητα έως σήμερα, συνάντησαν τη σιωπή του βυθού. Η Άκρα της Ελλάδας που λατρεύτηκε και τραγουδήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα όπως κανένα άλλο θαλάσσιο μονοπάτι.

Στην διαδρομή προς τον Φάρο Καβομαλέα προβάλουν βυζαντινά εκκλησάκια, όπως του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Γεωργίου, ερειπωμένοι ανεμόμυλοι αλλά και μικρές παραλίες. Πάνω από τον Άγιο Μύρο βρίσκεται και το Γερμανικό Παρατηρητήριο, κατάλοιπο της γερμανικής κατοχής.

ΧΑΡΤΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ