Ναοί Ακρωτηρίου Μαλέα

Τα προσκηνύματα του Μαλέα

Ένα με το πέλαγος

Στο ακρωτήριο του Μαλέα, πάνω στον βράχο που απότομα σταματά στο βάθος του Μυρτώου πελάγους βρίκονται τα εκκλησάκια της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Γεωργίου που αγναντεύουν τα πλοιάρια που αλλάζουν την ρότα τους μπροστά από αυτό για να κινηθούν είτε προς την δυτική Μεσόγειο είτε προς τα βόρεια και το Αιγαίο.

Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης λίγο πριν την απόληξη του ακρωτηρίου περιβάλλεται από τα κτίσματα παλιάς μονής που είναι διαθέσιμα κατόπιν συνεννόησης για διαμονή. Ο μικρός ναός βρίσκεται κτισμένος στα ερείπια παλαιότερου. Η θέα προς την θάλασσα από το εκκλησάκι θα σας ταξιδέψει στον χρόνο, σε ιστορίες και θρύλους για την περιοχή και τα καράβια που η θαλασοταραχή πήρε μαζί της. Ανεβείτε τα σκαλιά, που βρίσκονται δίπλα ακριβώς στο εκκλησάκι, που οδηγούν πάνω από την παλιά στέρνα που μάζευε το βρόχινο νερό για τους ασκητές και τώρα για τους επισκέπτες του ναού. Σταθείτε εμπρός από το καμπαναριό και απολαύστε το έντονο λευκό του ναού που χάνεται στο μπλε της θάλασσας.

Ακολουθήστε το μονοπάτι με την πινακίδα προς τον βράχο για το ασκητήριο του Όσιου Θωμά Εν Μαλεώ. Ο Όσιος Θωμάς ασκήτεψε στον Μαλέα πριν από περίπου χίλια χρόνια, γνωστός για το πλήθος των θαυμάτων του.

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου εν Μαλεώ βρίσκεται ανατολικότερα στο τέλος του ακρωτηρίου. Είναι ενα μικρότερο εκκλησάκι που έχει κτιστεί σε τμήμα ερειπίων προγενέστερου ναού. Στο εσωτερικό του θα θαυμάσετε τις βυζαντινές τοιχογραφίες που μαρτυρούν την ηλικία του νεότερου αυτού ναού. Γύρω από αυτό θα παρατηρήσετε τα ερείπια μικρών κτισμάτων και ναών που υπήρχαν εκεί.

Ανάμεσα στο μονοπάτι που ενώνει την Αγία Ειρήνη και τον Άγιο Γεώργιο υπάρχει μονοπάτι που κατεβαίνει προς την θάλασσα και το μικρό κολπίσκο που υπάρχει εκεί για να προσεγγίζουν οι κάτοικοι το ακρωτήρι. Ανατολικά από τον κολπίσκο, κοντά στην θάλασσα και περίπου μετά από 50 μέτρα υπάρχει η Κοκκαλιάρα, σπηλιά στην οποία υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπινων κόκκαλων. Σύμφωνα με τον θρύλο το νερό που ανάβλυζε μέσα από τον βράχο ήταν θαυματουργό και τα οστά που βρίσκονται εκεί είναι από άνθρωπους που σφαγιάστηκαν σε μία πειρατική επιδρομή.

Για να επισκεφτείτε το ακρωτήρι του Μαλέα και τις εκκλησίες του είτε θα ακολουθήσετε τον θαλάσσια οδό, είτε με το μονοπάτι που ξεκινά μετά την περιοχή της Αγίας Μαρίνας και του απολιθωμένου δάσους.

ΧΑΡΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ