Κουλεντιανός Πύργος

Ο κουλεντιανοσ πυργοσ

Ατενίζοντας τον Λακωνικό Κόλπο

Ο Κουλεντιανός πύργος που βρίσκεται στο μικρό ακρωτήρι νοτιοανατολικότερα από τον Πλατανιστό ήταν μέρος ενός δικτύου που χρησίμευε προκειμένου να ειδοποιήσει του κατοίκους για επιδρομές πειρατών.

Είναι κτισμένος σε τέτοιο σημείο προκειμένου να εποπτεύει την περιοχή από το στενό της Ελαφονήσου και τον κόλπο των Βατίκων μέχρι την Μάνη. Σήμερα μισο ερειπωμένος, στέκεται μάρτυρας στο άγριο τοπίο αυτό, των επιθέσεων των πειρατών και των κουρσάρων από το Αιγαίο και την Μεσόγειο. Για αυτό της εποχής αυτής αναπτύχθηκαν στα ενδότερα της χερσονήσου των Βατίκων. Είναι ένας από τους πύργους, μαζί με του “Φονιά” αλλά και με το κάστρο της Αγίας Παρασκευής, που άνηκαν σε σύστημα επικοινωνίας. Όταν ο παρατηρητής που βρισκόταν στον πύργο αντιλαµβανόταν παρουσία πειρατών στη θάλασσα, άναβε φωτιά σε ξερά κλαδιά που είχαν τοποθετηθεί στην ταράτσα του πύργου και στη συνέχεια τον εγκατέλειπε. Η φωτιά γινόταν αντιληπτή από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι και έπαιρναν τα κατάλληλα µέτρα, αλλά και από τον παρατηρητή του επόµενου πύργου που έκανε την ίδια διαδικασία.

Η πρόσβαση στον πύργο είναι μέτριας δυσκολίας και γίνεται κυρίως μέσω χωματόδρομου και μονοπατιού 300 μέτρων.

Αν κινείστε από την περιοχή της Νεάπολης μπορείτε να προσεγγίσετε τον πύργο από τον δρόμο των Αγίων Ανάργυρων(επιλογή Α), τον Άγιο Ελισσαίο και τα μεταλλεία του.

Εναλλακτικά μπορείτε να φτάσετε στον πύργο μέσω του Πλατανιστού, με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το αυτόν αλλά και χωματόδρομο σε δύσκολο όμως ανηφορικό δρόμο μετά τον Πλατανιστό. Για να φτάσετε στον Πλατανιστό θα έρθετε είτε από Μαραθιά ή Παντάνασσα (επιλογή C) είτε από Αυλό (επιλογή Β).

Ένας τελευταίος τρόπος με βατό χωματόδρομο, αλλά μεγαλύτερη διαδρομή, είναι μέσω του δρόμου που οδηγεί από τη Μεγάλη Σπηλιά στην χωματερή και συνεχίζει βόρεια από την γερμανική προβλήτα των μεταλλειών μέχρι τον πύργο (επιλογή D).

 

ΧΑΡΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

  • Νεάπολη επιλογή A μέσω Αγ. Ελισσαίου – 17,3 χλμ.(13.5 χλμ.Άσφαλτος και 3.8 χλμ.Χωματόδρομος )
  • Νεάπολη επιλογή B μέσω Πλατανιστού – 18,3 χλμ.(16,1 χλμ.Άσφαλτος και 2,2 χλμ.Χωματόδρομος )
  • Μαραθιάς 6,8 χλμ.(4.4 χλμ.Άσφαλτος και 2.4 χλμ.Χωματόδρομος επιλογή C)
  • Μεγάλη Σπηλιά 7,5 χλμ. (3.2 χλμ.Άσφαλτος και 4.3 χλμ.Χωματόδρομος επιλογή D)