Ακρωτήριo Μαλέας

Ο ΚΑΒΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ

Το θρυλικό ακρωτήρι

Το ακρωτήρι του Μαλέα γνωστό και σαν Καβομαλέας ή Καβομαλιάς είναι ένα θρυλικό ακρωτήρι. Αποτελεί απόληξη του ορεινού όγκου του Πάρνωνα που καταλήγει με κατεύθυνση νοτιοανατολική, στο Μυρτώο πέλαγος και στην θάλασσα των Κυθήρων.

Η γεωγραφική του θέση είναι τέτοια ώστε να αποτελεί σημαντικό πέρασμα του θαλάσιου εμπορίου, αφού τα καράβια στρίβουν μπροστά από το ακρωτήρι για να κινηθούν είτε βορειότερα προς το Αιγαίο και την Μάυρη θάλασσα, είτε προς την δυτική Μεσόγειο. Όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που σχεδόν πάντα πνέουν ο διάπλους του Μαλέα ανέκαθεν εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, ώστε να έχει καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλλομένων. Ο Στράβων, γεωγράφος της αρχαιότητας, αναφέρει: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε», που σημαίνει – Σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχασε πως έχεις οικογένεια. Ο Καρκαβίτσας στα «Λόγια της πλώρης» πάλι αναφέρει «Τις φουρτούνες του Κάβο Μαλιά δεν τις κάνουν ανέμοι. Εγώ να σας πω. Όχι, σου λέει, είναι χοντρός κάβος και χύνει το βουνό αέρα κι έρχεται ο Θρακιάς από πάνω και βγάζουν αψάδα οι Βελανιδιώτισσες. Κολοκύθια! Μωρέ τις φουρτούνες του Καβομαλιά δεν τις κάνουν ανέμοι…Τις κάνουν τα στοιχειά.»

Ένας τόπος κατάνυξης που ο μεγάλος όγκος του ακρωτηρίου xάνεται στο μπλε της θάλασσας. Στο ακρωτήρι υπάρχουν ερείπια παλιότερων ναών και σωζόμενοι ναοί, κτίσματα μονής και σκήτες σαν του Όσιου Θωμά εν Μαλεώ. Για να επισκεφτούμε το ακρωτήρι ακολουθούμε το πεζοπορικό μονοπάτι Δ14 που ξεκινά από την Αγία Μαρίνα και καταλήγει στην Αγία Ειρήνη στο ακρωτήρι.

Από την βορεινή πλευρά του ακρωτηρίου δεν υπάρχει τρόπος προσέγγισης της απόληξης του ακρωτηρίου αλλά ακολουθώντας το μονοπάτι Δ10 που ξεκινά από τα Βελανίδια φτάνουμε στο Φάρο Καβομαλέα ένα μοναδικό μνημείο, που προστατεύει και ειδοποιεί τα καράβια για την παράκαμψη του ακρωτήριου του Μαλέα.