Παραδείσι

ο ιστορικος οικισμός

Αναμεσα στη βλάστηση με τους παλιούς νερόμυλους

Το Παραδείσι είναι ένας μοναδικός οικισμός κτισμένος μέσα σε καταπράσινο τοπίο, κάτω από μία πηγή νερού και κοφτερών βράχων που ορθώνονται πάνω από αυτόν. Ένας οικισμός γεμάτος ιστορία!

Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μαζί με τα υπόλοιπα, νεότερα όμως, κτίσματα της παλιάς μονής. Τα νερά της πηγής αξιοποιούσαν οι Παραδεισιώτες στους νερόμυλους που είχαν στις οικίες τους.

Για αυτό και αν κάποιος επισκεφτεί το Παραδείσι αρχικά θα δυσκολευτεί να δει το πλήθος των κατοικιών και των χαλασμάτων εφόσον ο οικισμός έχει κτιστεί κατα ύψος της ρεματιάς. Έτσι ώστε το νερό που περνούσε από έναν νερόμυλο οδηγούταν στον επόμενο που βρισκόταν χαμηλότερα. Μία πανέμορφη πλακόστρωτη διαδρομή μας οδηγεί γύρω από τους νερόμυλους, τα σπίτια και τα χαλάσματα που μαρτυρούν την ακμή του Παραδεισίου και το άλεσμα των σιτηρών που τροφοδοτούσαν τα Βάτικα.

Ο σύλλογος του Παραδεισίου έχει σήμερα αναστηλώσει έναν νερόμυλο και ένα κτίριο μεταφέροντας τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο.

ΧΑΡΤΗΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ