Ο σύλλογος Τέχνη Χρω παρουσιάζει τα θεατρικό έργα  «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο και «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

Παραστάσεις (Ώρα 21:30):”Η Φαλακρή Τραγουδίστρια”:12,13 & 14 Μαΐου

“Κεκλεισμένων των Θυρών”:19,20 & 21  Μαΐου

Σημεία προπώλησης Βιβλιοπωλεία: “Γνώση” Μαρούλης Κατζιλιέρη & Πόπης Σταθάκη

 

2018 5 falakri

Η Φ Α Λ Α Κ Ρ Η Τ Ρ Α Γ Ο Υ Δ Ι Σ Τ Ρ Ι Α

Ευγένιος Ιονέσκο
Όλα μοιάζουν φυσιολογικά σε αυτό το σκηνικό: ένα ανδρόγυνο, ένα φιλικό ζευγάρι, η οικιακή βοηθός και ένας επιφανής επισκέπτης. Κι όμως τίποτα δεν είναι λογικό. Τα γεγονότα μοιάζουν να έχουν χάσει τη σειρά τους, οι λέξεις έχουν μπερδευτεί, οι πρωταγωνιστές έχουν σαλέψει και το ρολόι του σαλονιού χτυπάει σαν τρελό. Ο Ιονέσκο έρχεται να ταράξει για τα καλά τα θεμέλια της θεατρικής πράξης γράφοντας ένα έργο που δεν θυμίζει σε τίποτα τις μέχρι τότε κωμωδίες. Χωρίς αρχή-μέση-τέλος, χωρίς ροή, χωρίς καμία λογική. Ο τίτλος του έργου έρχεται να επισφραγίσει το παράλογο της υπόθεσης καθώς καμία τραγουδίστρια (φαλακρή ή μη) δεν παρουσιάζεται στη σκηνή. Άραγε ο σημερινός θεατής αυτού του αντιπροσωπευτικού «θεάτρου του παραλόγου» βρίσκει τον κόσμο λιγότερο παράλογο από όσο τον παρουσιάζει ο Ιονέσκο; Και απέναντι στον παραλογισμό ποια είναι η στάση; Απελπισία και εγκατάλειψη ή μήπως αλληλεγγύη και διαρκής αγώνας κατά της βίας; Άς μην ξεχνάμε ότι ένα θεατρικό έργο έχει εκπληρώσει τον σκοπό του αν δημιουργήσει ερωτήματα στη σκέψη του θεατή.
Παίζουν: Νεκταρία Δερμάτη, Γιώργος Μπουτέρης, Βαρβάρα Αργυριάδου, Βασίλης
Καραμπάτος, Ξένια Περιβολάρη, Γιώργος Παπούλης
Σκηνοθεσία/Διδασκαλία: Μαρία Ζερβού

2018 5 kekleismenon

 

Κ Ε Κ Λ Ε Ι Σ Μ Ε Ν Ω Ν Τ Ω Ν Θ Υ Ρ Ω Ν

Ζαν Πωλ Σαρτρ
Ένας άντρας και δυο γυναίκες μπαίνουν σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου συνοδευόμενοι από έναν γκρουμ. Πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται στους θεατές πως οι τρεις ήρωες είναι νεκροί και έχουν οδηγηθεί στην κόλαση. Μια κόλαση που ουδεμία σχέση έχει με καζάνια, σκόλοπες και άλλα βασανιστήρια. Μήπως, λοιπόν, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαντάζονταν οι τρεις νεκροί; Κάθε άλλο. Το δωμάτιο, τα έπιπλα και τα άλλα αντικείμενα, τα πρόσωπα και οι μεταξύ τους σχέση και επικοινωνία όλα μαζί οδηγούν σε μία συνύπαρξη εφιαλτική, χειρότερη από κάθε κόλαση που έχουν φανταστεί. Όλο το έργο συνοψίζεται στο σαρτρικό απόφθεγμα «η κόλαση είναι οι άλλοι». Στην πραγματικότητα οι τρεις ήρωες του έργου θα μπορούσαν να σωθούν από την προσωπική τους κόλαση αν τολμούσαν να δουν την αλήθεια. Για τον σύγχρονο θεατή, με απόσταση πολλών δεκαετιών από το ζοφερό κλίμα του παγκόσμιου πολέμου, το έργο θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση: να τον κάνει να σκεφτεί με ποιον τρόπο «οι άλλοι» θα μπορούσαν να μην είναι «η κόλαση» αλλά συνοδοιπόροι στον σκληρό κόσμο που ζούμε.
Παίζουν: Νάντια Νικολάου, Πάνος Τσέγκας, Πηνελόπη Μάρκου, Τίνα Τσαλαβούτα
Σκηνοθεσία/Διδασκαλία: Μαρία Ζερβού