Τα Βάτικα

Τα Βάτικα, η περιοχή από την οποία πήρε το όνομα της από τον αρχαίο βασιλιά Βοία, βρίσκονται στην νότια απόληξη του Πάρνωνα που καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας. Είναι κατοικήσιμα από τους πρωτοελλαδικούς χρόνους και αυτό μαρτυρείται από την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο το Παυλοπέτρι, τους διάσπαρτους μυκηναϊκους τάφους και πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η Νεάπολη, χτισμένη πάνω στα ερείπια των αρχαίων Βοιών και δίπλα στην θάλασσα, είναι η “πρωτεύουσα” της περιοχής. Διάσπαρτα υπάρχουν πολλά μικρά χωριά, άλλα στον κάμπο των Βατίκων, άλλα σκαρφαλωμένα στο βουνό, το καθένα με την δικό του μοναδικό χαρακτήρα και χρώμα.

Τα Βάτικα είναι ένας τόπος με έντονη αγροτική δραστηριότητα, όπου παράγεται εξαιρετικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το μοναδικό βατικιώτικο κρεμμύδι αλλά και πλήθος άλλων αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα έντονο είναι το στοιχείο της αλιείας από τον κόλπο των Βατίκων, την θάλασσα των Κυθήρων και το Μυρτώο πέλαγος, θάλασσες που αγκαλιάζουν τα Βάτικα.

Οι έντονες αντιθέσεις στην μορφολογία τους δίνουν στο τόπο μία μοναδικότητα. Μέσα σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα φιλοξενούνται βουνά αλλά και ο εύφορος κάμπος των Βατίκων που καταλήγει στον Βατικιώτικο όρμο και το νησί της Ελαφονήσου. Μικρές λίμνες και φαράγγια, πεδιάδες, ακρωτήρια και χερσόνησοι ξεπροβάλλουν στην θάλασσα και μοιάζουν με σκηνικό παραμυθιού. Η φύση υπήρξε γενναιόδωρη και έχει χαρίσει επίσης πλήθος σπηλαίων και βαράθρων,όπως το Σπήλαιο Καστανιάς, αλλά και γεωλογικούς σχηματισμούς, όπως το Απολιθωμένο Δάσος (Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου) και διάσπαρτα απολιθωμένα δέντρα.